Cesto z chutnej kukuričnej múky si obľúbia aj bežní členovia rodiny či zarytí vyznávači pšenice. Tak neváhajte a vyskúšajte ďalší recept z nášho seriálu S chuťou ku zdraviu, ktorý pripravujeme v spolupráci s Janicou Malek Lacovou.
Potrebujeme:
Buď si môžete zadovážiť hotové bezlepkové cesto z obchodu (v ponuke býva z kukuričnej, alebo z ryžovej múky, prípadne z mixu viacerých bezlepkových obilnín), alebo si pripravíte domáce cesto z kukuričnej múky:
Cesto:
200 g kukuričnej múky (alebo mixu bezlepkovej múky)
120 g studeného masla
5 lyžíc studenej vody
štipku kurkumy
1 ČL morskej soli
Plnka:
200 g čerstvého lososa
150 g zelených fazuliek
2 – 3 strúčiky cesnaku
70 g sušených paradajok v oleji
2 vajíčka
150 ml smotany na šľahanie
1 ČL horčice
Citrónové korenie
Korenie z bylín a morskej soli
čerstvý rozmarín
Postup:
Maslo nakrájame na malé kocky a pridáme k múke so soľou a kurkumou. Dôkladne v rukách miesime, až kým sa maslo neroztopí. Po lyžiciach pridávame studenú vodu. Cesto miesime dovtedy, kým sa prestane mrviť a jednotlivé ingrediencie sa neprepoja. Z cesta vyformujeme guličku, zabalíme do potravinovej fólie a necháme v chladničke odpočívať cca 20 minút. Medzitým si pripravíme plnku.
Lososa nakrájame na malé kúsky, posypeme Citrónovým korením, premiešame a do lososa vmasírujeme koreniny. Necháme chvíľku odpočívať. Zelené fazuľky krátko opečieme na masle s cesnakom a odložíme bokom. Vo výpeku krátko opražíme lososa a odložíme k fazuľkám. K smotane pridáme 2 vajíčka, lyžičku horčice, Korenie z bylín a morskej soli, nasekaný čerstvý rozmarín a premiešame vidličkou. Cesto vyberieme z chladničky, pomaly rozvaľkáme na veľkosť quichovej okrúhlej formy a prenesieme opatrne na plech. Prstami popritláčame a necháme cesto jemne pretŕčať cez plech. Popicháme vidličkou a dáme predpiecť do rúry na 7 – 8 minút na 170 °C. Na predpečené cesto dáme opečeného lososa s fazuľkami, pridáme sušené paradajky, zalejeme smotanovou zmesou a dáme piecť do rúry na cca 30 minút na 180 °C.
Podávame ozdobený s čerstvým rozmarínom.
Predošlé recepty:
Pizzové desiatové muffiny
Marinovaná kačka na zelenom šaláte s pomarančom
Pikantný falafel wrap s jarnou zeleninou
Čokoládové lievance s čučoriedkami
Bezlepkové karfialové placky s kôprovým dipom
Quinoa a pečeným tofu, brokolicou a mandľami