V rámci druhého kola kulinárskej výzvy bolo rozhodovanie veru o niečo náročnejšie ako pri polievkach v prvom kole. Recepty sú rôznorodé a vyzerajú skutočne chutne. Veď posúďte sami.
Brokolicové rizoto od Janky
Suroviny:
300 g ryže Arborio
1 l – 1,2 l Hovädzieho bujónu Intenso & Puro (2 – 3 PL prášku)
300 ml suchého bieleho vína
5 PL olivového oleja
1 šalotka
400 g brokolice
Korenie z bylín a morskej soli
Sušená zeleninová zmes
Pizza & Pasta Mix
Cesnakové korenie
čerstvo namleté čierne korenie
parmezán
Na olivovom oleji spením nakrájanú šalotku. Pridáme ryžu Arborio, následne víno a po odparení postupne pridávame bujón. Premiešavame. Krátko uvarenú brokolicu rozmixujeme a pridáme do rizota, zopár ružičiek si necháme na dekoráciu. Nakoniec ochutíme koreninami Nahrin, mletým korením a nastrúhaným parmezánom. Celková doba varenia je cca 30 minút.
Zapečený karfiol od Andrey
Suroviny:
karfiol, zemiaky
kyslá a sladká smotana
2 – 3 vajíčka
Korenie z bylín a morskej soli
Nahrom
strúhaná mozarella a parmezán
Cesnakové korenie
rasca
Na ružičky rozobratý karfiol krátko povaríme. Ošúpané zemiaky nakrájame na hrubšie plátky, uvaríme do polomäkka. Plátky zemiakov a polomäkké ružičky karfiolu rozprestrieme po vymastenom plechu, pridáme strúhanú mozarellu a premiešame. V miske rozmiešame 2 – 3 vajíčka, kyslú a sladkú smotanu, Korenie z bylín a morskej soli, Nahrom a rascu (ak by bola zmes hustá, pridáme trochu mlieka) a pripravenou zmesou zalejeme karfiol. Vrch posypeme zvyškom strúhanej mozarelly a dáme piecť do vyhriatej rúry (cca 210 °C) na 25 – 30 minút do zlatohneda (posledných 5 min môžeme prepnúť na gril). Po vybratí posypeme strúhaným parmezánom a podľa chuti si pri servírovaní doplníme cesnakové korenie. Bez neho to nie je ono! Výborne chutí s čalamádou a pikantnými zaváraninami.
TIP: Ak máme, môžeme do zmesi zemiakov a karfiolu pridať opraženú slaninku na cibuľke.
TIP 2: Vodu z karfiolu a najmä zo zemiakov vieme využiť na rýchlu rascovú polievku s vajíčkom, keď do zliatej vody pridáme drvenú rascu, mleté čierne korenie, mletú papriku (s troškou Piccante), trochu bylinkovej soli a trochu bujónu od Nahrinu, kvapku oleja a povaríme, aby koreniny pustili vôňu. Keď nám po pár minútach varu polievka zavonia, vpustíme do nej 1 – 2 vajíčka a zašľaháme. Výborná je, ak si pár obváraných zemiačkov ušetríme aj do polievky.
Pripravujeme vtedy, keď sme v časovej tiesni alebo keď si chceme spraviť nízko-nákladový, no zato chutný pokrm.
Cestovinový šalát od Sandry
Suroviny:
500 g farebných cestovín
250 g majonézy
1 konzerva kukurice
1 KL Horčicového korenia
1 KL Cibuľového korenia
1 KL Nahrom
200 g tvrdého syru
250 g čínskej kapusty
4 vajíčka
v prípade potreby štipka soli
Cestoviny uvaríme a po vychladnutí dáme do misky. Pridáme ostatné suroviny nakrájané na malé kúsky spolu s koreninami. Vajíčka nechajte pred krájaním dobre vychladnúť. Všetko spolu zmiešame a necháme hodinu odstáť.
Veríme, že aj vám sa pri čítaní receptov zbiehajú sliny. Prajeme dobrú chuť a tešíme sa na vaše recepty v rámci tretieho kola kulinárskej výzvy s témou “Nedeľný obed a lá Nahrin”.