V júni vstupuje do platnosti nové nariadenie EÚ týkajúce sa výživových doplnkov obsahujúcich monakolín K.
Monakolín K je účinná zložka, ktorá prispieva k udržaniu normálnej hladiny cholesterolu v krvi. Jedným zo zdrojov monakolínu K je červená fermentovaná ryža, ktorá má v Číne dlhoročnú tradíciu. Niekedy sa pre túto ryžu používa skratka RYR (z angl. red yeast rice). Fermentácia prebieha tak, že sa ryžové zrná opakovane namáčajú do destilovanej vody, následne sa nadbytočná voda odstráni, ryža sa sterilizuje a nakoniec dochádza k naočkovaniu ryže pridaním malého množstva mikroorganizmov v suspenzii, ktorá obsahuje spóry plesne Monascus purpureus. Kultivácia prebieha niekoľko dní, po ktorých sa získava extrakt bohatý na monakolín K a súčasne sa odstraňujú ostatné nežiadúce látky, ktoré vznikli pôsobením plesne (napr. mykotoxín citrinín).
Monakolín K ako účinná zložka sa veľmi podobá lovastatínu, ktorý je registrovaný ako liečivo. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín na jar tohto roku dospel k záveru, že príjem monakolínu K z výživových doplnkov by mohol viesť k rovnakému príjmu, aký dosahujú liečebné dávky lovastatínu. Táto dávka môže predstavovať určité zdravotné riziko pre obzvlášť zraniteľné skupiny obyvateľov, ako sú tehotné a dojčiace ženy, osoby staršie ako 70 rokov, deti a mladiství. Užívanie výživových doplnkov obsahujúcich monakolín K nie je vhodné ani pri súčasnej liečbe hypolipidemikami (t. j. liekmi znižujúcimi hladinu tukov v krvi) a je potrebné ho konzultovať s lekárom aj v prípade ochorení obličiek, pečene a pri svalových poruchách.
S ohľadom na veľmi špecifické pôsobenie monakolínu K teda Európsky úrad pre bezpečnosť potravín znížil limit na 3 mg monakolínu K denne (z pôvodných 10 mg), čo je množstvo, ktoré nepredstavuje významné zdravotné riziko.
S platnosťou od utorka 21. júna 2022 nie je možné predávať výživové doplnky, ktoré obsahujú v dennej dávke viac monakolínu K, ako je stanovené novým nariadením.
Foto: FotoosVanRobin – Flickr, wikipedia.org