Vyskúšajte recept na pikantný wrap s falafelom a jarnou zeleninou. Falafel pochádza z kuchyne Blízkeho východu a predstavuje vyprážané guličky či placky z cíceru. Wrap je anglický názov pre pokrm, ktorý vznikne zabalením náplne do chlebovej placky.
Falafel:
1 šálku sušeného cíceru
1 stredne veľkú cibuľu
3 strúčiky cesnaku
¼ šálky čerstvej petržlenovej vňate
¼ šálky čerstvej koriandrovej vňate
1 čajovú lyžičku arabského korenia ras el hanout (môžete vynechať)
1 čajovú lyžičku korenia Piccante (v Mimoriadnej ponuke od 15. 5.)
½ čajovej lyžičky kurkumy
½ čajovej lyžičky rímskej rasce
½ čajovej lyžičky soli
2 lyžice polohrubej múky
Šalát:
baby špenát (alebo spomínané žihľavové listy)
brokolica (alebo paprika, paradajka, reďkovka…)
jarná cibuľka (alebo červená cibuľa)
pažítka
biely jogurt
Bodliakový olej s ľanom a pšeničnými klíčkami
Korenie z bylín a morskej soli
Wrap:
Ideálna je tortilla (asi 5 ks), ktorú ľahko stočíte aj s náplňou prípadne môžete rozrezať a naplniť pitta chlieb.
Postup:
Cícer nechajte cez noc namočiť vo vode. Potom ho prepláchnite a dajte do mixéra. Pridajte nakrájanú cibuľu, cesnak, petržlenovú vňať, koriandrovú vňať a všetky zvyšné koreniny. Množstvo korenín v recepte môžete prispôsobiť svojim preferenciám a požiadavkám na intenzitu pikantnosti. Rozmixujte na hladké cesto. Rúru predhrejte na 180 °C. Z cesta vytvorte malé guličky a poukladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie. Pečte vo vyhriatej rúre asi 20 – 25 minút, kým nie sú guličky zlatohnedé. Obľúbený wrap naplňte nakrájanou zeleninou, pridajte hotový falafel, polejte jogurtom zmiešaným s Bodliakovým olejom a bylinkami. Korenie Piccante sa postará o štipľavosť a dozdobenie. Zabaľte wrap a vychutnajte si jedlo plné aromatických korenín a bylín, ktoré mu dodávajú špecifickú chuť.
Predošlé recepty:
Čokoládové lievance s čučoriedkami
Bezlepkové karfialové placky s kôprovým dipom
Quinoa a pečeným tofu, brokolicou a mandľami