Vedeli ste, že švajčiarsky výrobca prestal vo výrobe používať palmový olej už v lete 2016? K tomuto rozhodnutiu ich motivovala udržateľnosť životného prostredia. A tak v produktoch Nahrin nájdete švajčiarsky repkový olej.
Do filozofie udržateľnosti životného prostredia rozhodne patrí uprednostňovanie lokálnych surovín, kedykoľvek je to možné. V každodennom živote zákazníkov toto umožňujú napríklad farmárske trhy, kde svoje plodiny a výrobky ponúkajú miestne drobní podnikatelia. Spoločnosti vyrábajúce rozsiahlejší sortiment potom majú možnosť vyberať medzi dodávateľmi jednotlivých surovín tých, ktorí pôsobia v ich regióne alebo bližšie k nemu. Samozrejme nie všetky suroviny možno nahradiť tými lokálnymi. Ale palmový olej nahradiť možno. A ako sa hovorí – keď sa chce, tak to ide.
Repkový olej, ktorý Nahrin pri výrobe korenín a bujónov používa, pochádza zo Švajčiarska a predstavuje tak podporu švajčiarskeho poľnohospodárstva a ekonomiky, kdežto pestovanie paliem je orientované do oblastí dažďových pralesov a má kvôli celosvetovému dopytu po palmovom oleji neskutočný rozsah aj dopad na životné prostredie (vyčerpanie zdrojov, zabranie pôdy, emisie atp.).
Celá problematika je samozrejme zložitejšie a nebolo by správne sa na palmový olej pozerať iba čiernobielu optikou dobrý/zlý alebo len na základe oblasti, z ktorej surovina pochádza. Palmový olej v potravinárstve napomáha napríklad na dosiahnutie správnej konzistencie produktov (obstojne nahradí stužené rastlinné tuky). Tiež výťažnosť oleja z paliem je v porovnaní s niektorými inými zdrojmi olejov výhodná, plantáže potrebné na uspokojenie dopytu tak vo výsledku môžu zaberať menšiu rozlohu.
Ak porovnáme repkový a palmový oleje z pohľadu nutričných hodnôt, potom možno povedať, že repkový olej je pre zákazníkov ten lepší variant. Ak sa pustíte do internetového samoštúdia a vyhľadáte si charakteristiky palmového oleja, dosť možno narazíte na informácie, že tento olej má zaujímavé výživové hodnoty, napr. že obsahuje približne 50 % nasýtených mastných kyselín (kdežto maslo ich obsahuje 67 %), že neobsahuje cholesterol a obsahuje vitamíny A a E. Je však potrebné vziať do úvahy, že uvedené hodnoty platia pre nerafinovaný palmový olej, ktorý sa v potravinárstve nepoužíva, pretože má úplne iné vlastnosti (napr. výraznú farbu, prítomnosť vône, tendenciu k rýchlemu kazeniu).
Aj repkový olej bol podrobený rafinácii, avšak zďaleka nie tak náročnou technológiou. A navyše vďaka úspešnému šľachteniu repky odpadli problémy s prítomnosťou kyseliny erukovej, ktorej príjem má neblahý vplyv na zdravie (najmä srdca). Už od 70. rokov sa v Európe pestujú tzv. nízkoerukové a bezerukové odrody repky.
Ak sa rozhodne výrobca potravín siahnuť po palmovom oleji, musel pred tým starostlivo zvážiť veľa hľadísk, z ktorých to vyššie spomínané predstavuje iba ich zlomok. Švajčiarsky výrobca Nahrin sa rozhodol, že palmový olej do jeho filozofie ani výrobných procesov skrátka nezapadá, a preto siahol po vhodnom zdroji priamo v krajine pôvodu.
Foto: T. K. Naliaka / wikipedia.org – Na obrázku pri tomto článku si môžete prezrieť dva oleje. Ten červenkastý vľavo bol vylisovaný z mäkkej dužiny, ktorá sa skrýva pod tenkou žltočervená šupkou. Číry olej vpravo je tzv. palmový olej, ktorý – ako vyplýva z názvu – vznikol priamo z jadier palmy olejnej.