Keď sa zobúdza príroda, začína dlho očakávaná jar. Z nášho jedálnička sa pomaly vytrácajú zásoby zo zimy a po dlhšom čase prichádzajú na rad čerstvé suroviny plné chutí a vitamínov.
Už sa neviete dočkať, ako si vyzujete topánky, prebehnete sa po orosenej zelenej tráve a začnete zbierať žihľavu a medvedí cesnak? Tak v tom nie ste sami. Keďže naše telo potrebuje po zime posilniť imunitný systém, je dôležité konzumovať potraviny, ktoré sú bohaté na minerálne látky a vitamíny. Dajte na naše odporúčanie a vyhýbajte sa ťažkým a mastným jedlám.
Čo by sme v marci nemali vynechať?
Citrusové plody: síce ešte nerastú v našich zemepisných šírkach, sú však pre svoj vysoký obsah vitamínu C dôležité pre náš imunitný systém. Ak nemáte po ruke čerstvý citrón či grep, siahnite po našom Zázvorovom nápoji s kurkumou s obsahom citrónovej trávy a pridaným vitamínom C. Zázvor harmonizuje trávenie, povzbudzuje krvný obeh a obsiahnutá kurkuma pôsobí protizápalovo.
Strukoviny: sú bohaté na bielkoviny a vlákninu rovnako ako mäso. Ak chcete ušetriť, sú lacnejšie ako živočíšne bielkoviny.
Artičoky, zelený čaj, cvikla: prospievajú pečeni, majú antioxidačné účinky a podporujú krvný obeh. V našom sortimente nájdete artičokoky napr. v Artičokovom nápoji alebo Artičokových tabletách so zázvorom, v kategórii Vnútorná pohoda.
Ako správne skladovať potraviny?
S príchodom jari prichádza aj naša chuť a potreba viac nakupovať. Nezabúdajte však na to, že potraviny je dôležité správne skladovať. Správne skladovanie pocíti nielen vaše zdravie, ale zaraduje sa aj vaša peňaženka. Zbytočne veľa jedla totiž končí v odpadkových košoch práve pre nesprávne zaobchádzanie.
Tieto užitočné rady a recept na Bezlepkové karfiolové placky s kôprovým dipom pre nás v rámci seriálu S chuťou ku zdraviu pripravila Janica Malek Lacková.