V poradí 4. časť seriálu S chuťou ku zdraviu, ktorý pre nás pripravuje špecialistka na zdravé stravovanie Janica Malek Lacová, nám priblíži pikantné chute zeleniny a korenín. Samozrejme prináša aj chutný recept zo svojej kuchyne, tentoraz na pikantný falafel wrap s jarnou zeleninou.
Špargľa, brokolica, mrkva, nové zemiaky, zelené listové šaláty, mladý hrášok či baby špenát. Sama príroda nám však v tomto období ponúka aj horké a štipľavé dary, ako sú reďkovka, rukola, žerucha či žihľava. A čo keď máme chuť „naostriť“ si naše jazyky ešte viac?
Pikantné! Áno či nie?
Pre mnohých z nás je pikantné jedlo obľúbenou súčasťou stravy, ktoré môže mať navyše niekoľko pozitívnych účinkov na zdravie. Pikantné suroviny či koreniny, ako je chilli, obsahujú kapsaicín, ktorý môže zrýchliť metabolizmus, stimulovať chuť do jedla a podporiť tráviaci systém. Kapsaicín má tiež protizápalové účinky a prispieva k znižovaniu rizika civilizačných chorôb.
Na druhej strane, k pikantným surovinám by ste mali pristupovať opatrne, pokiaľ patríte do kategórie konzumentov s tráviacimi ťažkosťami, ako je pálenie záhy či podráždené črevo. Pri každej zdravotnej obave sa radšej poraďte so svojím lekárom či odborníkom na výživu.
Top 3 pikošky:
Superpotravina žihľava
S jarným obdobím sa spája aj zber žihľavy. Jej vňať sa zbiera ešte pred kvitnutím v období od konca apríla do septembra. Mladé výhonky žihľavy sú plné energie a tých najcennejších látok ako sú vitamíny A, B, C, obsahujú tiež železo, horčík a vápnik. Žihľava obsahuje tiež chlorofyl, ktorý je zdraviu prospešný. Žihľava má svojskú chuť, jej mladé listy môžete najskôr opariť horúcou vodou, čím stratia pŕhlivosť a pridať do šalátu, prívarku, polievky či do smoothie. Výborná je tiež v praženici.
Viac o superpotravinách ako žihľava, čučoriedky, pšeničné klíčky a rakytník sa dočítate v TU.
Predošlé časti seriálu:
S chuťou ku zdraviu, 3. časť – cukor a jeho zdravšie varianty
S chuťou ku zdraviu, 2. časť – posilnenie imunitného systému
S chuťou ku zdraviu, 1. časť – odľahčenie tráviace traktu